Обратно към категорията

Денков: Решението за отнемане на автомобили заради алкохол е правилна стъпка

Добавено на: 16.08.2023 10:38
   

Решението на Народното събрание да се отнемат превозните средства, с които са извършени нарушения след употреба на алкохол или на наркотични вещества, е стъпка в правилната посока. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното правителствено заседание в сряда. 

През последните години терминът "война по пътищата" придоби широка употреба. За съжаление България е на едно от челните места по брой убити и ранени на пътя след тези произшествия, отбеляза премиерът. 

„Затова правителството пое задачата да предложи и да вкара в действие нови и по-строги мерки, които да намалят жертвите и по-тежките произшествия“, посочи още той. 

Денков увери, че кабинетът ще направи всичко възможно новите мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете от инциденти. 

„Особено важно е да се съкрати срокът за получаване на резултати след вземане на кръвни проби. Вече организираме, съвместно с Министерството на вътрешните работи и с другите институции, закупуването на нова апаратура, подготовката на специалисти и организирането на лаборатории в страната. Целта е тези проби да излизат като резултати в рамките на до една седмица, каквато би била добрата практика. От сега казвам, че това ще отнеме време, тъй като трябва да се набави нова и скъпа апаратура, а това става с определени процедури“, съобщи премиерът Денков.  

Министър-председателят обяви, че е възложил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съвместно с прокуратурата, да огледат правилата за прилагане на мерките, както са приети в закона. „Да направят възможно най-добрата организация, така че хората, които са невинни да се чувстват спокойни. Тези, които правят нарушения, да знаят, че ще получат съответните наказания“, каза още Николай Денков. 

БТА припомня, че вече са в сила промените в Наказателния кодекс, съгласно които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта на водача над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия го в момента на нарушението, следва да се заплати неговата равностойност.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!