Обратно към категорията

Депутатите подкрепиха ветото на Радев - следствието остава в прокуратурата

Добавено на: 28.09.2023 11:28
   

Следствието остава в прокуратурата. Това стана ясно при повторно гласуване на оспорените разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт на парламентарната група на "Възраждане", приет от Народното събрание на 2 юни 2023 г., върнат за ново обсъждане с вето на президента Румен Радев.

Оспорените разпоредби предвиждат обособяването на директора на Националната следствена служба и следствените отдели към прокуратурите в самостоятелни органи. Така народните представители се съобразиха с ветото на президента и следствието остава в държавното обвинение.

През юни президентът Радев наложи вето на промените в Закона за съдебната власт, с които Следствието се отделя от прокуратурата в самостоятелна структура. В мотивите си държавният глава отбелязва, че тези промени възстановяват положение, което вече е съществувало в българското законодателство и е било променено през 2009 година с оглед ефикасното и прозрачно функциониране на досъдебното производство по наказателни дела.

Според Румен Радев така и без убедителни аргументи парламентът ревизира ангажимент, който България е поела пред Европейския съюз. Освен това според президента при приемането на оспорените разпоредби не е съобразено императивното изискване на Конституцията законите да бъдат приемани от Народното събрание с две гласувания.

Източник: news.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!