Обратно към категорията

Депутатите ще обсъдят в пленарна зала връщането на хартиената бюлетина

Добавено на: 24.11.2022 07:08
   

Промените в Изборния кодекс да влязат за обсъждане в пленарна зала предлагат пет от политическите сили в парламента, съобщи председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Миналата седмица правната комисия разгледа на второ четене промени в изборните правила, с които се връща възможността за избор за гласуване с хартиена бюлетина. Връщането ѝ стана причина за напрежение между парламентарните групи, както и за протести. Правната комисия прие предложенията да няма многомандатен изборен район извън страната, за откриването на избирателни секции в чужбина да са необходими 100 заявления, вместо досегашните 40, както и закриването на Обществения съвет към ЦИК. Промените бяха обсъждани на среднощно заседание на правната комисия, което започна следобед на миналата сряда и продължи около 18 часа.

В четвъртък миналата седмица ПГ на "Продължаваме Промяната" напуснаха пленарна зала, като преди това излязоха с декларация срещу приетите в комисията промени в Изборния кодекс. "Това ще е атака срещу българските граждани, прогонени от вашите управления, да търсят един по-добър живот в Европа. След 15 часа битка в комисията хартиената мафия мина през Изборния кодекс, за да премахне обществения съвет на ЦИК", се посочва в декларацията.

В същия ден "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" призоваха "БСП за България" да оттегли внесения от тях законопроект за промени в Изборния кодекс (ИК) и разговорът за изборния процес да започне публично и начисто. От „БСП за България“ отговориха с декларация, че не приемат диалог с ултиматум и няма да оттеглят законопроекта си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова депутатите на ГЕРБ-СДС да преосмислят позицията си по част от промените в Изборния кодекс. Малко по-късно от парламентарната група казаха на брифинг, че са готови да оттеглят предложенията си за обществения съвет към ЦИК, район "Чужбина" и заявленията за откриване на секция в чужбина.

На следващия ден липсата на кворум едва не провали пленарно заседание, защото от залата отсъстваха депутати на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Първоначално в пленарната зала не бяха и от ГЕРБ-СДС заради извънредно заседание в централата на ГЕРБ. Парламентът започна работа при третата регистрация.

„Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ обсъдиха следобед изборните правила с представители на неправителствени организации. По-късно те се присъединиха към граждански протест пред Народното събрание, който завърши до сградата на Българската национална телевизия (БНТ).

В дневния ред за днес е второто четене на промените в Закона за опазване на околната среда. Програмата за работа на народните представители включва и изслушване на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков относно строителството и напредъка на трансевропейския транспортен коридор IV в частта му, преминаваща през територията на Република България в участъка Видин-Кулата, автомагистрала „Хемус“ и автомагистрала „Черно море".

Очаква се депутатите да изслушат и директора на НЕЛК Кънчо Райчев относно проблеми на хората с увреждания в работата на ТЕЛК и НЕЛК.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!