Обратно към категорията

Днес е световен ден за борба с артрита

Добавено на: 12.10.2020 08:34
Снимки: Shutterstock
   

Днес отбелязваме световния ден за борба с едно от най-разпространените ревматични заболявания – артрита, съобщават от БНР.

Диагностицираните у нас са над 100 000 души, а голяма част от тях остават без лечение заради липсата на ревматолози в седем областни града.

В градовете Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали и Кюстендил няма нито един практикуващ ревматолог. В страната с възрастни пациенти работят около 150 такива и 11 детски лекари.

Почти всички обаче са съсредоточени само в няколко града, казва професор Румен Стоилов от столичната болница "Свети Иван Рилски":

"Имаме 20-30 души, които специализират и в най скоро време ще вземат специалност. Така, че ние като наситеност на глава от населението ще имаме достатъчно ревматолози. Проблемът е, че те са групирани в няколко големи града, главно София, Пловдив, Варна".

Клиничните пътеки, по които се лекуват ревматичните заболявания са едни от най ниските в българското здравеопазване. Въпреки това ревматично болните пациенти у нас получават най-доброто лечение, съпоставимо със световните практики, казва професор Румен Стоилов:

"Около 10 хил. български граждани са болни от възпалителни ставни заболявания, от артрит. Лечението за миналата година струва  около сто милиона лева на касата".

Ревматичните заболявания са сред основните причини  за неработоспособността на населението. Затова темата на световния ден, инициирана от европейската лига за борба с ревматизма тази година е – “Време за работа“, която има за цел да накара работодателите да подкрепят хората, страдащи от тези заболявания.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!