Обратно към категорията

До 21 март постановлението за новите заплати е на обществено обсъждане

Добавено на: 13.03.2022 11:00
   

На 21 март изтича срокът за обществено обсъждане на проекта за постановление за определяне размер от 710 лв. за минималната работна заплата за страната от 1 април 2022 година, научи 999 от Министерството на труда и социалната политика. След това предстои той да бъде внесен за одобрение от Министерския съвет, съгласно изискванията на Кодекса на труда. Увеличението е заложено в утвърдения Закон за държавния бюджет за 2022 г., постановлението уточнява съществени подробности за минималната часова ставка и увеличението на заплатите в бюджетните организации.

До момента единственият коментар към проекта на Портала за обществени консултации https://www.strategy.bg/ е от гражданин: "да се има предвид да се променят и парите в Наредбата за командировките в страната. Повече от 10 години сумата която е определена е 20 лв. и никой досега не се е сетил да я увеличи. Парите са крайно недостатъчни, затова предлагам в чл. 19 думите "в размер 20 лв. за всеки ден от командировката" да се замени с "в размер на 40 лв. за всеки ден от командировката".

„При определяне на размера на минималната работна заплата от 710 лв. е взет предвид отчетения индекс на цените на малката кошница от декември 2021 г. към декември 2020 г. с ръст от 7,5%, на хранителните продукти - от 10% и разходите за жилище, вода, електроенергия и други горива - от 7,7%“. Отчетени са и „реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси“. Това се посочва в доклад на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков относно проекта на постановлението.

Увеличението засяга само работещите в частния сектор и служителите в бюджетните организации на ниво специалист, стажант, сътрудник и изпълнител и експертно ниво 7, които в момента получават между 650 и 700 лв.

До приемането на Националния план за действие по заетостта за 2022 г. субсидираното от държавния бюджет трудово възнаграждение на лицата, наети на минимална работна заплата по насърчителната мярка по чл. 55в от Закона за насърчаване на заетостта и по програми за заетост, също ще е в размер 710 лв. за пълен работен месец при осемчасов работен ден и 4,29 лв. часова работна заплата.

Запазват се размерите на осигурителните вноски за фондовете на ДОО и разпределението им между осигурителя и осигурените лица. За 2022 г. не се внасят вноски за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите”. Няма и административно увеличение на минималните осигурителни доходи по икономически дейности и квалификационни групи професии, с изключение на тези, които досега са осигурявани на доходи под 710 лв.

Постановлението касае и хората, които работят на граждански договори. Ако те не са осигурени на друго основание, осигуровки по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравно осигуряване по безтрудово отношение се плащат само в случай, че месечната им дължима сума е равна или надвишава 710 лв., след намалавяне с нормативно признатите разходи за дейността.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!