Обратно към категорията

Доживотен затвор за убийство на възрастна жена от Устрем

Добавено на: 22.12.2019 09:35
   

Тричленен състав на Бургаския апелативен съд измени 20-годишна ефективна присъда на ОС – Ямбол и увеличи наказанието на „доживотен затвор“ за Мишо В. от с. Срем, община Тополовград, област Хасково,  признат за виновен в убийството на Маргона К. на 87 години.

Престъплението е извършено в периода от 18,00 часа на 07.11.2016 г. до 14,00 часа на 08.11.2016 г. в с. Устрем, община Тополовград, област Хасково, в частен дом. Подсъдимият (46 г.) е отнел чужди движими вещи - пари 3000,00 лева от владението на собственика им Маргона К., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и деянието е придружено с убийството на  възрастната жена.

 Присъдата на Окръжен съд – Ямбол е протестирана от прокуратурата и обжалвана от подсъдимия и частния обвинител. След като се е запознал с постъпилата жалба, изслушал е становищата на страните в съдебно заседание и като е извършил цялостна служебна проверка на атакуваната присъда, въззивният съд е намерил подадения протест за основателен.

Подсъдимият Мишо В. знаел, че Маргона К. живее сама, има налични пари и съседите й ги няма. С намерение да открадне парите на жената, на 07.11.2016 г. вечерта той прескочил оградата на двора й, счупил един от прозорците на остъкления с винкел коридор, проникнал в пристройката към къщата, като при влизането порязал на счупеното стъкло дясната си ръка. От коридора влязъл в стаята, където била пострадалата и започнал да й нанася множество удари, за да му каже къде държи парите си. Подсъдимият нанесъл последователни силни наслагващи се удари с юмруци в областта на лявата и дясна половина на лицето й, които причинили разрушаване на костния скелет на лицевия й череп, масивни хематоми в меките тъкани на лицето, кръвоизливи в разрушените синуси на въздухо-преносната й система. Натискал силно с ръце и крак в областта на шията, като й причинил кръвоизливи и хематоми в меките тъкани, счупване на щитовидния хрущял и рогчетата на подезичната кост, довели до механична асфиксия. Натискал я силно с крак и нанесъл удари с ръце върху гръдната кост на пострадалата, която се счупила и били причинени кръвонасядания на сърдечната торбичка. От притискането на шията настъпила смъртта на възрастната жена от механична асфиксия. За смъртния изход допринесли и причинените й травми в областта на лицевия череп и гръдната й кост.

Двете съдебни инстанции приемат, че деянието е извършено с пряк умисъл и користна цел. Мъжът напълно е съзнавал общественоопасния характер на деянието и е целял настъпването на общественоопасните последици. Бил е наясно, че с действията си ще причини смъртта на жертвата, предвид характера и интензивността на употребената сила, възрастта и физическите данни на жената, но е целял настъпването и на този резултат, за да не бъде разкрит. Нанесените удари по жизнено важни органи на човешкото тяло и употребената сила като притискане и душене, на жена на 87 г., показват, че смъртта не е резултат с който той се е съгласил по пътя към целта да отнеме парите, а също пряка цел на неговите действия, посочват апелативните съдии.

Според въззивния състав употребената от подсъдимия сила към пострадалата многократно надхвърля достатъчната такава за сломяване съпротивата, а дори и за умъртвяването й. Действията и ударите определят убийството на Маргона К. като извършено с особена жестокост. След убийството й подсъдимият се е прибрал у тях, хладнокръвно е наредил на жената, с която живее да изпере дрехите му, за да заличи следите от престъплението, спокойно си е легнал и заспал.

„Всичко това го определя като жесток човек, който въпреки предишните си осъждания и изтърпени наказания не се е поправил и не желае да се поправи и превъзпита, който не изпитва никакви угризения и съчувствие към човешкото здраве и живот. Смъртта е настъпила по особено мъчителен за възрастната жена начин, като тя е била в съзнание, със запазени рефлекси за преглъщане и кашлица, имала е възможност да изпитва болки и страдания от причинените травми, да изпита ужаса от настъпването на смъртта“ – пише в решението на Апелативен съд – Бургас.

Въззивната инстанция е намерила, че обществената опасност на конкретното деяние и деец са много по-високи от тези на останалите престъпления от същия вид, поради което приема, че извършеното конкретно престъпление е изключително тежко. Съобразно отчетената обществена опасност на престъплението и дееца, наличните отегчаващи и липсата на смекчаващи отговорността обстоятелства, апелативният съд приема за най-справедливо и подходящо наказанието „доживотен затвор“, поради което е изменил присъдата в тази част.

Апелативните съдии са изменили и определения първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието със „специален“.

Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд на Р България в 15-дневен срок от получаване на писменото съобщение от страните, че е изготвено.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!