Обратно към категорията

Драстичен скок на цените на горивата у нас

Добавено на: 13.03.2021 07:45
   

Драстичен скок на цените на горивата у нас. Експерти отчитат рекордно поскъпване за последните шест месеца.

Данните на сайта Fuelo.net показват, че само за последната половина година най-много е поскъпнал бензинът - с 23 стотинки. Към днешна дата средно литър се продава за 2,02 лв. Дизелът също е поскъпнал - с  22 стотинки. На трето място е пропан бутанът с 21 стотинки.

За последните шест месеца най-масовият бензин скача с близо 13 %. И за неговото поскъпване, и за това на дизела, експерти посочват като причина цената на суровия нефт.

Има едно повишение с около 11-12% в зависимост от вида гориво. То се дължи изцяло на суровия петрол, няма други фактори, знаете за последните три месеца суровият петрол поскъпна от 35 на 70 долара барел, обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация

,,Факторите, които влияят в последно време, са външно политически. Няколко последователни решения на ОПЕК, които касаят ограничаване на добивите. Китай е един доста голям клиент, който попълва своите резерви и изкупува много голямо количество петрол'', обясни за Нова телевизия Георги Танев от Асоциация на българските търговци на горива.

Според него не можело да се говори за нов скок на цените. Горивата наваксвали стойностите от периода преди коронавирусът да настъпи.

До края на този месец ние очаква да стигнат около 2,10 и бензина, и дизелът, газта ще запази горе-долу сегашното си ниво, смята Танев.

,,Аз лично смятам, че към края на месеца курсът на суровия петрол ще слезе надолу, защото според мен е на много високи стойности  в момента'', заяви Бенчев.

Роля в цената на бензина и дизела до лятото ще окажат и вътрешно пазарни фактори.

Покачващото се потребление със старта на туристическия сезон. Напредва и самият процес по ваксинация, което предполага разхлабване на мерките, коментира Георги Танев.

,,Със сигурност не очакваме повишение с 20 ст. до началото са лятото, всичко зависи от цената на суровия петрол. Ако тя остане с настоящите стойности, може да има повишение в рамките на няколко стотинки, но нищо драстично няма да се случи'', смята Бенчев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!