Обратно към категорията

Екоминистерството решава съдбата на мечката, тормозеща родопчани

Добавено на: 02.10.2021 15:30
Снимки: pixabay
   

Жителите на три родопски села – Арда, Горна Арда и Могилица, вече месец се оплакват от набезите на мечка с две малки. Тя влиза в оборите на хората и избива домашните им животни. Решение на казуса се очаква от екоминистерството

През нощта е имало поредно нападение, предава БТВ. В Горна Арда са убити 3 овце в центъра на населеното място. Местните са притеснени и настояват за спешно преместване на мечката и малките ѝ в друг район или даже отстрел.

Емин Гурбелов разказа, че преди дни установил липса на телета, а електропластирът бил скъсан – започнало издирване.

„Намерихме трупа на едното, на другото – вчера. Идваха от РИОСВ установиха, че щетата е от мечка. Хората не могат да излизат спокойно навън, защото срещата с мечка е неприятна. Тя си ходи по селото както си иска“, разказа потърпевшият. Ловецът Владимир пък пояснява , че в района има около 10 мечки.

Той уточни, че това животно не е обект на лов и няма регламентирано правило колко мечки могат да живеят на определена територия .

„Един път яла ли е месо, тя ще продължи да яде месо. Тя е намерила лесния начин за храна, а когато има свръхпопулация на мечки в района – няма храна за всички. Ние като ловци препоръчваме мечката да бъде преместена по-далеч, другият вариант е отстрел“, уточни ловецът.

Георги Георгиев от РИОСВ-Смолян бе категоричен, че в момента са изчерпани почти всички алтернативи - извършено е залавяне и преместване. Преди това е имало прогонване със звукови сигнали, в момента временно се слага електрическа ограда, която да защити хората. Най-крайната мярка остава отстрелването на животното.

Източник: monitor.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!