Обратно към категорията

Инициативният комитет за запазване на 3 март като национален празник изпрати писмо до партиите

Добавено на: 06.12.2023 13:57
   

Инициативният комитет (ИК) за запазване на националния празник на Република България - 3 март изпрати писмо до партиите в Народното събрание и тези, които са минали прага от 1% на последните парламентарни избори. Това съобщиха от инициативния комитет. 

В писмото си те настояват за ясна позиция по отношение на националния празник и идеите за неговата промяна, залегнали в промените в Конституцията на България, които ще бъдат гледани от Народното събрание, както и по отношение на събирането на подписи за референдум с въпроса: „Съгласни ли сте 3 март да продължи да е националният празник на Република България“.

На 21 септември от инициативния комитет внесоха в парламента уведомление за организиране на подписка за провеждане на национален референдум. Основният мотив за учредяването на комитета е възникналият обществено-политически дебат относно намеренията да бъде променен националният празник на страната. От ИК изразяват убеденост, че толкова важен въпрос като националния празник трябва да бъде решен именно чрез прякото участие на гражданите.

„В третия месец от провеждането на подписката имаме всички основания да смятаме, че предложението за провеждане на такъв референдум ще набере необходимия брой валидни подписи и ще бъде внесено за обсъждане и решаване от народните представители“, заявиха от инициативния комитет.

В писмото от ИК призовават партиите и коалициите ясно и публично да изразят позицията си към предложението за провеждане на този референдум.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!