Обратно към категорията

Институтът по пътна безопасност алармира за сериозен пропуск при ремонта на АМ „Тракия“

Добавено на: 09.11.2020 14:44
   

Есперти от Института по пътна безопасност откриха пропуски в ремонтирания преди дни участък от магистрала “Тракия”. Става въпрос за първите 12 километра от общо 52, намиращи се между Чирпан и Стара Загора, или участъкът, познат като „касичка“ заради това, че в продължение на няколко години движението там бе ограничено. Максималната допустима скорост по трасето преди ремонта беше 90 км/ч, а държавата прибра десетки милиони от шофьори-нарушители. 

Проблемът, за който от Института за пътна безопасност алармират, че липса на канавки за отводняване. Това може да доведе до задържане на вода върху платното и да доведе до аквапланинг. Що се отнася до положеният асфалт, експертите смятат, че при него няма неравности. Доволни са и от поставените мантинели, знаци и маркировка.

Не закъсня и отговора на Агенция „Пътна инфраструктура“. Оттам са категорични, че са предвидени всички необходими мерки за отводняване на платното.

"Настилката между 156-ти и 168-ми км на АМ „Тракия“ е с едностранен наклон към банкета и отводняването е решено чрез естествения напречен наклон. По този начин се е отводнявало платното от построяването на участъка от АМ „Тракия” преди повече от 20 г. и там никога не е имало канавка. Такава не е необходима и сега, тъй като е предвидено изграждането на френски дренаж зад мантинелата. Целта е широкият банкет да не се преoвлажнява. Изграждането на линеен дренаж в целия участък ще гарантира отвеждането и дренирането на водите извън зоната на пътното тяло.

Към момента земните маси са преовлажнени от дъждовете през миналата седмица и се изчаква изсъхването им, за да започнат изкопните работи за довършване на дренажа и засипването с дрениращ материал.
Според строителните практики при изразен едностранен напречен наклон и широчина на банкета над 3 м, каквито има в този участък, не е необходимо изграждането на канавка, а регулярно подравняване на банкета и продухване на дренажите. Като допълнителна мярка за отводняване настилката в ремонтирания участък е и по-висока от банкета", отговориха от АПИ.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!