Обратно към категорията

Историци: 2021-ва трябва да е година на Раковски

Добавено на: 19.01.2021 08:57
   

2021 трябва да бъде годината на Раковски. Това каза в интервю за БТА проф. Пламен Павлов, преподавател във Великотърновския университет и член на Инициативния комитет, който подготвя националните чествания по повод 200 години от рождението на Георги Раковски.

"Раковски никога не е бил забравян, но е незаслужено подценен. Затова има много причини, които се дължат от една страна на цикличността и инерцията в историческото мислене, но и на отношението на стария комунистически режим към подобни хора. Не, че по времето на комунистическата власт нямаше преклонение пред Раковски, неслучайно Пантеонът в Котел, редица училища носят името на Раковски.

Той не беше много удобен, защото е много елитарен. От друга страна, той определено и с монархически виждания, както цяла е Европа тогава е била монархическа и вижда себе си като бъдещия български княз. Поне в това го упрекват неговите опоненти.

Той пръв отправя безпощадна критика към Русия за нейната убийствена политика. Той е роден 1821 година и когато е Дибичовата война, когато руските власти преследват вуйчо му Георги Мамарчев, има преки впечатления от войната, опустошила този хубав български край. Ако не беше масовото изселване на българите по време на Дибичовата война, Сливен и Ямбол щяха да бъдат колкото Пловдив като потенциал.

Раковски е не по-малко критичен и към сърбите, които, както той казва владеят незаконно български околии - земите в Поморавието. Този негов поглед към националното, към българските интереси, е следван и от Каравелов, и от Левски, от всички по-нататък", каза още проф. Пламен Павлов.

Идеологът на българската национална революция е роден в Котел на 14 април 1821 г. Целият му живот е подчинен на една идея – освобождението на поробена България.

Организацията на честванията на паметта му е поверена на Министерствата на отбраната и на културата и на Военната академия, която вече 75 години носи името на Раковски. Ще се включат и различни български градове, свързани с биографията и личността на революционера.

Честванията на годишнината от рождението му включват освен столицата и знакови градове, свързани с Георги Раковски - Котел, Велико Търново, Карлово, Пловдив, Сливен, Раковски, Панагюрище. Кметовете им се включиха днес в представянето на програмата онлайн.

Ще бъде създаден филм за Раковски от режисьора Борис Радев. Ще се открие паметник в Карлово. Чу се и призив от проф. Кирил Топалов, 14 април, денят на рождението на Раковски, да бъде обявен за официален български празник.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!