Обратно към категорията

Изтеглиха вариант 13 за матурата по БЕЛ

Добавено на: 18.05.2022 07:29
   

Днес се провежда Държавният зрелостен изпит по български език и литература. Над 46 хил. зрелостници са заявили желание за участие в него.

По-малко от 750 са учениците в Ямболска област, които ще се явят на държавните зрелостни изпити по български език и литература и математика. Миналата година техният брой е бил с над 100 повече.

Зрелостниците са разпределени в 67 учебни стаи в 18 училища в областта, като освен видеонаблюдение, повече от 180 квестори ще следят за нарушения и преписване, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Ямбол Стойко Стойков подготовката за матурите вече е приключила.

Рано тази сутрин в просветното министерство беше генериран теста сред близо 6 млн. комбинации. За интерпретативното съчинение и есето се падна общата тема номер 13. Реално обаче тази година обаче за първи път има различни теми за съчинението и есето.

Изпитът започва в 8.30 ч. Всички участници в държавния зрелостен изпит трябва да заемат местата си в училищата до 8.00 ч., съобщават от МОН.

Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност, служебна бележка. Пише се само с черен химикал.

Между две различни теми ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор.

И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!