Обратно към категорията

Извънреден внос на лекарства за респираторни заболявания и диабет

Добавено на: 19.12.2022 11:59
   

В следващите дни до края на годината се очакват доставки на Вентолин и Пулмикорт, съобщи пред БНР Аркади Шарков, здравен икономист от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Това ще се случи в рамките на извънредни доставки. За един от продуктите ще бъдат доставени 9 100 опаковки, за друго от лекарствата – 15 150 опаковки.

По думите му 25 000 опаковки от препарат за диабет вече са доставени преди дни.

"Към момента се компенсират тези дефицити, които бяха нараснали през последната седмица и половина. Гражданите следва да бъдат спокойни, че те ще достигнат до аптеките."

В зимните месеци се обострят всички респираторни заболявания и има завишено предписване на един от лекарствените продукти, като ситуацията е сходна с тази от времето на пандемията, отбеляза експертът.

В предаването "Преди всички" Шарков заяви, че причините за липса на лекарства са комплексни и дефицит на медикаменти има във Великобритания, Франция, Гърция.

Нарушените вериги на доставка и ценовата регулация са сред причините редица продукти или излизат, или не влизат у нас, поясни здравният икономист.

При антибиотиците няма информация за дефицит, с изключение на един конкретен продукт, уточни той.

Относно ценообразуването и лекарствената регулация в България Аркади Шарков каза, че у нас се прави външно ценово рефериране с десет държави.

"Най-ниската цена се взема за България. Пет от тези държави са от развитата част от Европа, пет – от по-малко развитата, по-източните държави. Затова сме и с едни от най-ниските цени в Европа. Тук държим едни от най-ниските цени в ЕС. Това е част и от причината част от лекарствата да са изгодни за легален паралелен износ."

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!