Обратно към категорията

Извънредни мерки за сигурност заради африканската чума. И военна полиция влиза в кланиците

   

Извънредни мерки за сигурност заради африканската чума

Въвежда се 20-километрова санитарна зона за 62 свинеферми
Извънредни нови мерки за ограничаване на африканската чума бяха въведени след днешното заседание на Епизоотичния съвет в МС под ръководството на вицепремиера Томислав Дончев.
 
Заради заразата занапред във всяка от 67 кланици за свине ще присъстват ветеринар и Военна полиция. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след заседанието в Министерския съвет.
 
Целта на тази мярка е да не допусне нерегламентирано клане на домашни свине без гарантиране на ниво за биосигурност. В 3 от общо 65 свинекомплекса в страната бе установена Африканска чума, припомни Танева, като обяви и втората нова мярка.
 
За всички останали свинеферми, в това число и тези в Южна България, се определя 20-километрова санитарна зона, за която ще следят областните епизоотични комисии по места. В тази зона не трябва да има отглеждане в "заден двор", а навсякъде, където се гледат свине, трябва да са спазени съответните мерки за биосигурност. 
 
Десислава Танева потвърди, че пробите са доказали и африканска чума във Видин. Там става въпрос за болно домашно прасе в тъй наречения "заден двор". 
 
Областната дирекция по безопасност на храните във Видин трябва да издаде заповед за евтаназиране на животните.
 
Така момента са регистрирани 22 огнища на заразена домашна свиня, 20  са случаите на заразена дива свиня, обобщи данните към момента министърът на земеделието.
 
Вицепремиерът Томислав Дончев пък призова гражданите да съдействат на властите за ограничаване на заразата.
 
"Няма как да е ефективна която и да е мярка, без подкрепата на гражданите. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема за няколко месеца", предупреди той хората, които отглеждат прасета. / Нова


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!