Обратно към категорията

Какви предпазни мерки ще трябва да спазваме при парламентарния вот на 4 април

Добавено на: 08.03.2021 07:50
   

Дистанция, дезинфекция и носене на предпазни маски. Това са част от задължителните правила, които гласоподавателите ще трябва да спазват и в изборния ден, коментират от БНТ.

Здравното министерство излезе със специални препоръки за всички участници в изборния процес. Те бяха тествани на референдума в Обзор и на частичните местни избори в няколко по-малки населени места.

Гинка Йорданова оглави Секционната избирателна комисия в село Слънчево миналата седмица.

"Имаше хора, които си държаха с ръкавици личните карти, показваха ги и обгръщаха сами, за да нямаме докосване и разпространяване евентуално на проблем", каза председателят на СИК в с. Слънчево Гинка Йорданова.

В препоръките на здравното министерство носенето на ръкавици не е задължително. Не се изисква и измерване на температурата на избирателите. Рискът от заразяване по време на вота не е голям.

"Рискът е по-голям, когато навън да кажем, ако е в автобус с 50 души вътре, и не може да се пази отстояние или е в магазин с огромна опашка и хората са около него. На много други места рискът е по-голям. Така че не трябва да се приема процесът на гласуване като нещо много особено, нещо което създава рискове или заплашва здравето ни", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По време на вота е препоръчително в секциите да не се допускат повече от двама избиратели едновременно. Пред помещенията също е желателно да няма опашки.

"Да се създаде поток на влизане и на излизане. Така че максимално да се избегнат котактите между влизащите и излизащите хора", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Чакащите в коридора задължително трябва да спазват дистанция от метър и половина.

"Ако човек избере не тези 2-3 върхови часа, в които обикновено се образуват опашки да кажем по-ранните, по-късните часове, когато обикновено процесът на гласуване отнема повече от 15-20 минути, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Здравното министерство ще осигури маски за гласуващите, които са забравили своите. Ще снабди с дезинфектанти изборните комисии. След вота, от село Слънчево препоръчват:

"Да се осигурят диспенсъри с дезинфектанти със сензорно отчитане, защото и по-бързо става и няма достъп всеки един до тубите и опаковките с дезинфектанти", каза председателят на СИК в с. Слънчево Гинка Йорданова.

Има опасност дезинфекцията на химикалките след всяко гласуване да забави процеса.

"Всички хора, и младите най-вече, които ще изявят своето желание да участват на изборите, да носят по възможност свои химикали, пишещи със син цвят, за да не се налага забавяне и с дезинфекцирането на тези, които са ползвани", каза председателят на СИК в с. Слънчево Гинка Йорданова.

"Доколкото носенето на наши химикали крие известен риск да не бъде зачетен гласът ни, ако не отговаря на изискванията на цвят на особености, е препоръчително да се ползват химикалите, осигурени от изборната комисия", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Здравните власти съветват освен в традиционните болнични секции да бъдат разкрити места за гласуване и в COVID отделенията.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!