Обратно към категорията

Кметовете на малки населени места искат да се промени прагът за образуване на кметство

Добавено на: 10.02.2021 07:36
   

В писмо до всички политически партии и коалиции кметовете на малки населени места поставят проблема за прага за образуване на кметство. Решението за посланието беше взето на заседание на управителния съвет на Националното сдружение на кметове на кметства, което се проведе в смолянското село Момчиловци, коментират от БНР.

Кметовете питат биха ли подкрепили законови промени, чрез които прагът за образуване на кметство да се промени от 350 на 100 души по постоянен адрес.

Два месеца преди парламентарните избори кметовете на кметства изразиха категоричното си несъгласие с увеличаването на прага и се наеха да продължат анкетирането на жителите в селата с въпроси, касаещи промените в Изборния кодекс през 2016-та година.

До момента в проучването са включени 1500 души, като повечето отговори са в подкрепа на настоящите искания на Сдружението.

"С това не се укрепва демократичния политически процес. Напротив, ерозира се. Към времето на изготвяне на анализа през 2016-та година гражданите с пряко засегнати права бяха 270 000. При актуализиране на експертизата в днешно време на растящата тенденция за завръщане към живота на село, особено след пандемичните ограничителни мерки, числото би станало 400 000. Ще настояваме отново за промяна на прага още в първия работен ден на новото 45-то Народно събрание", категорични са кметовете на кметства.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!