Обратно към категорията

КНСБ организира протестна акция утре пред Народното събрание с искане за увеличаване на доходите

Добавено на: 22.06.2022 14:38
   

КНСБ започва от утре протестна акция пред Народното събрание с искане за увеличаване на минималната работна заплата и на доходите на работещите в бюджетния сектор. Това съобщиха от пресцентъра на синдиката. В 8:00 часа сутринта представители на конфедерацията ще разположат протестна палатка в близост до служебния вход на парламента, съобщиха още от синдиката. Оттам уточняват, че акцията започва в деня, в който изтича срокът за предложения за актуализация на бюджета 2022 г. и ще продължи до приемане на исканията на КНСБ по него.

Конфедерацията настоява за ръст на минималната заплата от 710 на 760 лева. Сред исканията е и ръст на работните заплати на работниците и служителите в бюджетната сфера с минимум 15%, а на „работещите на терен“ – с 20 на сто.

„В актуализацията на бюджета не са предвидени отново никакви средства за ръст на заплатите във важни обществени сфери като културни институти, читалища, домове за социални услуги, изпълнителни агенции, Селскостопанската академия, Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и много други. Заплатата на тези хора нарасна с 0 процента, докато възнагражденията в частния сектор се увеличиха средно с 11 на сто“, се посочва в съобщението на КНСБ.

Според конфедерацията инфлацията е обезценила труда на хиляди работещи. Ръстът, за който КНСБ настоява, ще позволи да бъде компенсирано, макар и частично, нарастването на цените в резултат от ускоряването на инфлацията, се отбелязва в съобщението.

Според синдиката исканията по тези две точки могат да се реализират посредством по-високите приходи, които се очакват на база корекцията за растежа на БВП в бюджета и високите инфлационни равнища.

Третото искане на КНСБ е за по-висока подкрепа за семействата с деца – предлага се увеличение на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете, и от 9000 на 15 000 лв. - за семейство с две деца.

Друго искане на КНСБ е за преструктуриране на разходите по бюджета, за да се захранят перата, свързани със социалното подпомагане. Конфедерацията настоява държавата да насочи допълнителен ресурс от 1,5 мрд. лв., за да се разшири обхватът на хората, нуждаещи се от подкрепа в трудната социална обстановка.

От синдиката добавят, че над 1,53 милиона български граждани са под линията на бедност през 2021 г., или 22% от населението. КНСБ ще предложат единен критерий за достъп до помощи за отопление (независимо от начина на отопление), които да се предоставят на всички лица, които са с доход до 150 на сто от линията на бедност от 413 лв., или с доход до 620 лева.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!