Обратно към категорията

Кога и колко ще почиваме през 2020 г.?

Добавено на: 17.12.2019 14:34
   

Почти две седмици с допълнителни почивни дни ще имат работещите хора в България през високосната 2020 година. Кога ще са те става ясно от Кодекса на труда, където са записани официалните празници, в които не се работи, и е уточнено, че ако даден празник се пада в събота или неделя, за почивен се обявява първия или първите два работни дни от новата седмица.

Така първият официален почивен ден догодина ще е 1 януари, сряда, който е в списъка с официалните празници, записани в чл. 154 от Кодекса на труда.

Вторият официален почивен ден - 3 март (вторник), когато празнуваме Освобождението на България.

За Великден (19 април) ще почиваме от 17-и до 20-и (петък, събота, неделя и понеделник).


Денят на труда 1 май догодина се пада в петък и затова ще имаме дълъг уикенд, а след него ще имаме два работни дни и отново ще почиваме за 6 май - Гергьовден. През май ще има още един дълъг уикенд заради Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Догодина 24 май се пада в неделя, затова ще почиваме и в понеделник, 25 май.

Дълъг уикенд ще има и през септември. Денят на съединението - 6 септември, е в неделя, затова ще почиваме и в понеделник (т.е. на 5-и, 6-и и 07.09.). Денят на независимостта - 22 септември ще е във вторник и тогава също няма да се работи.

Денят на народните будители - 1 ноември - догодина е в неделя, затова ще се почива в понеделник. Тогава и учениците няма да са на училище.

Декемврийските празнични дни започват на Бъдни вечер, 24 декември - четвъртък. Почиваме още на 25-и и 26 декември (петък и събота) за Рождество Христово, както и на 27.12.

Допълнително, съгласно Кодекса на труда, Министерският съвет може да обяви еднократно и други дни за неприсъствени за оказване на обществена почит към важни исторически, политически, културни или други особено значими събития, както и дни за честване на определени професии и за оказване на признателност.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!