Обратно към категорията

Конституционният съд гледа делото на президента срещу Закона за здравето на 22 май

Добавено на: 14.05.2020 17:09
   

Днес, 14.05.2020 г., Конституционният съд образува конституционно дело № 7/2020 г. по искане на президента на Република България за установяване на противоконституционност на чл. 63, ал. 2-7 от Закона за здравето (обн., ДВ, бр. 70 от 10.08.2004 г., посл. изм. и доп. ДВ, бр. 44 от 13.05.2020 г.), съобщават от съдебната институция. Докладчик по делото е съдия Павлина Панова, а заседанието по него ще се проведе на 22 май от 10 часа. 

Днес сутринта държавният глава Румен Радев сезира КС за част от новите текстове от Закона за здравето. 

Президентът смята, че обявяването на безсрочна епидемична обстановка може да ограничи граждански права в България.

Радев оспорва начина, по който управляващите ще преценяват въвеждането на епидемична обстановка, както и възможността тя да бъде безсрочна.

Според него така се допускат ограничения на основни права - като правото на придвижване и труд, без да се посочва докога важат ограниченията, а преценката се прехвърля на правителството.

Противоречие с конституцията Румен Радев вижда и при разпоредбите, свързани с хипотезите, при които държавният главен здравен инспектор оценява епидемичния риск.

Според държавния глава законът допуска оценката да е формална, изводите да не следват експертно становище, а да бъдат сведени до предварителен списък от констатации, без да се държи сметка как се засяга животът и здравето на гражданите


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!