Обратно към категорията

В Кюстендил представя онлайн известни къщи-музеи

Добавено на: 14.05.2020 07:38
   

Историческият музей в Кюстендил представя онлайн трите най-известни и действащи къщи-музеи в града - "Ильо войвода", "Димитър Пешев" и Емфиенджиевата къща, съобщиха от екипа на културното звено в града. Целта е да се вдигне популярността на трите музейни обекта. Музейните обекти и в Кюстендил са затворени повече от два месеца. Очаква се те да отворят от 18 май.

Къщата-музей "Ильо Войвода" е построена през 70-те години на XIX век. След Освобождението в нея е живял един от най-бележитите дейци на българското националноосвободително движение, командир на доброволческа чета в Руско-турската освободителна война, пандурин в Рилския манастир - Ильо войвода".

Емфиенджиевата къща е издигната през 1874 година и е принадлежала на Христо Казанджията, първомайстор от кюстендилския еснаф и виден радетел на българската църковна община в града. Там е поместена музейната експозиция "Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX началото на XX век".

Къщата-музей "Димитър Пешев" е по-нова. След като родната къща на спасителя на българските евреи е съборена, новата къща-музей е  създадена по съвместен проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел.

И трите - до въвеждането на извънредното положение, са посещавани ежедневно от десетки туристи и групи от страната и чужбина.

БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!