Обратно към категорията

Министърът на транспорта одобри по-високите тарифи на такситата

Добавено на: 23.01.2021 13:13
   

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков е одобрил предложението за въвеждане на по-високи стартови тарифи на такситата, съобщиха от ведомството.

Това е станало с одобрение на Наредба No34, която е изпратена за обнародване в Държавен вестник.

Съществена част от измененията е свързана с промяна на начина на определяне на първоначалната такса. Предвидено е първоначалната цена да бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място.

Според съобщение на министерството „определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор.“

Решението на министъра идва въпреки становището на Комисията за защита на конкуренцията, излязло малко преди Нова година, че промените ще затвърдят липсата на конкуренция на пазара.

„КЗК отчита, че повечето таксиметрови компании предоставят услугите си на почти еднакви цени, равни или много близки до минималните, като индикация за липса на ценова конкуренция“, се казваше в позицията на ведомството. Според КЗК въвеждането на по-висока първоначална такса, възлизаща на двоен до троен размер на минималната цена за един километър ще доведе до продължаване на практиката компаниите да прилагат сходни такси. По този начин ще се затвърди липсата на ценова конкуренция, допълват от КЗК.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!