Обратно към категорията

НАП напомня за важен срок, който изтича в края на февруари

Добавено на: 13.02.2023 08:25
   

До 28 февруари работодателите трябва да представят информация пред Националната агенция за приходите за изплатените от тях суми за възнаграждения миналата година, припомнят от ведомството. Заедно с изплатените заплати, удържаните авансово данък и задължителни осигурителни вноски, трябва да се изпратят и данните за необлагаемите доходи.

Необлагаеми са доходите, които служителите получават под формата на ваучери за храна, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на граждански брак и други, припомнят от приходната агенция.

Също така по Закона за данъка върху доходите на физическите лица се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници,  доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък, като например дивиденти и ликвидационни дялове, облагаеми парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др., доходи от прехвърляне на права и имущество и други необлагаеми доходи.

Информацията ще бъде част от предварително попълнените данъчни декларации, които ще бъдат достъпни по електронен път от март.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!