Обратно към категорията

Най-трудно ще се намират готвачи, продавачи, шофьори и строители

Добавено на: 28.01.2024 10:31
   

В следващите 12 месеца в страната ще има нужда от над 268 000 работници и специалисти от различни професионални направления. Това сочат данните от най-новото проучване на Агенцията по заетостта за потребностите на работодателите. То е проведено през миналата година, съобщи БНР.

В следващата една година ще се търсят над 160 000 специалисти с квалификация и 58 000 с правоспособност или висше образование. Поне 49 000 работници без специалност ще са нужни в различните сектори на икономиката. Най голямо търсене на кадри се очаква в индустрията - общо 82 000 души или над 30% от всички заявени потребности.

Намалява делът на работодателите, които заявяват, че ще срещнат трудности при намиране на нужните им кадри. От средно 74% за 2022 година на 64 на сто през 2023-та, а най често споменаваната причина е липсата на достатъчна квалификация на кандидатите.

Най-сериозни затруднения работодателите срещат при намиране на готвачи, продавачи, консултанти, машинни оператори, шивачи и шофьори за обществения превоз, строители, монтажници, оперативни счетоводители и други.

В доклада се посочва още, че в следващите 3 до 5 години ще се търсят 243 000 висшисти и 444 000 специалисти със средно образование. В областта, в която работодателите ще търсят най много работници и специалисти е Бургас, следвана от София - столица, Варна и Пловдив.Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!