Обратно към категорията

В неделя се събуждаме с час по-късно

Добавено на: 25.03.2023 09:11
   

Отново дойде това време от годината - пролетта се връща малко по малко, дръвчетата се раззеленяват, а ние пак трябва да въртим стрелките на часовника.

Официално смяната на времето идва на 26 март в 3:00 часа през нощта, когато времето минава с един час напред. Така от 3:00 часа автоматично минаваме към 4:00 часа, пропускайки един час.

Това означава, че в неделя сутрин вместо да се събудите към 8:00 часа (примерно), вече ще е 9:00 по новото време.

Връщането към зимното часово време пък ще стане на 29 октомври 2023 г. от 4:00 часа през нощта, когато сменяме часа с един назад - от 4:00 часа на 3:00 часа.

Повечето компютри и смартфони автоматично сменят часа, но ако сте фенове на добрите стари аналогови часовници, ще се наложи да настройвате часа по новото време. Същото важи и за голяма част от автомобилите, за съжаление.

Истината е, че смяната на часа ни позволява лятото да се наслаждаваме на по-дълги вечери, тъй като слънцето залязва чак към 8-9 часа вечерта. Ако останем към астрономическото време, тези дълги летни нощи ще бъдат съкратени, за сметка на изгрев около 4:30 сутринта през юни.

Обратното, ако останем към лятното време, през зимата изгревът ще идва чак около 8:30-9:00 часа, което може да направи зимните утрини наистина, наистина неприятно изживяване, особено ако човек трябва да става рано.

Удобството е хубаво нещо, но какво е влиянието върху организма на тези промени в часа?

Рисковете за здравето и цялостното благосъстояние са водещ аргумент за спирането на сегашната практика със смяната на часовото време, като противниците му изтъкват редица аргументи именно в тази посока.

Така например в седмицата след преминаването към лятно часово време се наблюдава ръст в броя на инфарктите, на заболяванията на храносмилателната система и други. Също така на много места се отчита ръст в броя на автомобилните произшествия.

Дългосрочните ефекти на тази практика върху здравето включват още засилване на проблеми като депресия, забавен метаболизъм, наддаване на тегло и клъстерни главоболия.

Причината за всички тези проблеми е, че вътрешният ни часовник, графикът, по който хората и обществата функционират, бива рязко променен, което е сериозен стрес за много хора.

И все пак - нали щяхме да прекратяваме тази практика? Защо още не сме?

И да, и не. През септември 2018 г. Европейската комисия излезе с предложение да се прекрати смяната на часовото време, което беше посрещнато с голямо одобрение. През март 2019 г. даже се стигна до гласуване в Европейския парламент, на което беше прието сезонната смяна на часа да отпадне.

Проблемът е, че оттогава насам държавите членки все още не са решили дали да преминат на изцяло лятно или зимно часово време, а по пътя към реализирането на тази промяна има купища административни пречки.

Ключовото в случая е, че за да се пристъпи отново към премахване на смяната на времето, трябва темата отново да попадне в дневния ред на Брюксел и по-специално на Съвета на Европейския съюз (ЕС).

Ако погледнем към устройството на ЕС като институции, Европейският парламент представлява само Долната законодателна камара на блока. Горната е именно Съвета на ЕС, който се съставя от правителствените ръководители на държавите членки на ЕС.

И именно те трябва да постигнат разбирателство по въпроса и още повече - координация между различните държави, необходима за различните политически, икономически, логистични и т.н. процеси, които се случват на междудържавно ниво.

Разбира се, България винаги сама може да реши самосиндикално въпроса и да прекрати смяната на часа, но дори тогава темата трябва да бъде превърната в част от обществения дебат.

Съвети за наспиване
За да влезете по-лесно в режим на работа и да се наспите на другия ден - понеделник, на 26.03.2023 година (неделя) станете 1-2 дори 3 часа по-рано от обичайното ви време за събуждане. Недостатъчния сън и умората вероятно ще ви накарат да си легнете и заспите по-рано вечерта. Така имате по-голям шанс за наспиване и отпочиване за следващия работен / учебен ден.
Танцувайте или спортувайте за да се изморите. Така ще можете да легнете и заспите по-рано и евентуално да се наспите за другия ден.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!