Обратно към категорията

Неизползваните отпуски от 2020 г. „горят“ след края на месеца

Добавено на: 15.12.2022 08:58
   

Платен годишен отпуск за 2020 г. може да се ползва само до края на тази година, след което неизползваните дни изгарят, съобщиха от Главната инспекция по труда /ГИТ/.

Разпоредбата, която ограничава работниците да отлагат отпуската си за по-дълги периоди, беше приета през 2010 г. след като се установи, че чиновници имат натрупани много дни, които държавата трябваше да им плати при съкращение.

Инспекцията напомня, че всеки работник е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, в рамките на която той се полага. Задължение на работодателя е в началото й да информира работниците колко дни имат да ползват и колко са им останали от предишната година. Работодателят трябва да създаде и ред за ползването на отпуските.

По искане на работника част от платения отпуск може да се отложи и да се използва през следващата календарна година, но само със съгласието на работодателя. По важни производствени причини работодателят също би могъл да отложи част от отпуска, но той е длъжен да осигури ползването на поне половината дни в годината, за която се полага, а останалите - най-късно до средата на следващата, разяснява инспекцията.

Работникът може след този срок с 14-дневно предизвестие да използва прехвърлените дни като в случая не е необходимо съгласието на работодателя. При напускане работникът има право на обезщетение за дните, които не са погасени по давност. Ако работникът ползва друг вид отпуск - за бременност и раждане или гледане на дете, давността спира.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!