Обратно към категорията

Нови електронни услуги ще улесняват шофьорите

Добавено на: 27.02.2021 09:01
   

Агенция „Автомобилна администрация“ предлага девет нови електронни административни услуги за шофьорите.

Те са създадени по проект за надграждане на регистрите за периодичните технически прегледи, намаляване на административната тежест и оптимизация на контролната дейност на агенцията. С реализирането на проекта близо 75% от предоставяните от Агенцията услуги вече става по електронен път, предаде БНР.

Доставено е специализирано оборудване на 80 автомобила и 17 мобилни лаборатории на контролните екип. "По отношение на техническите прегледи всички необходими документи, които се изискваха досега, вече ще бъдат проверявани автоматично по електронен път в базите данни на останалите институции, като МВР, Финансовото министерството, НАП и Гаранционния фонд.

Свързани са общо 12 регистъра и база данни. Така ще бъдат избегнати грешки в документацията", каза Дамян Войновски, заместник-председател на агенция “Автомобилна администрация“.

През електронната система ще могат да се проверяват платени ли са данъците за превозното средство, както и гражданската отговорност. Въвежда се електронно лицево разпознаване на кандидат-шофьорите с цел да се избегне явяването на изпит от друг човек, каквито случаи е имало в миналото, добавя Войновски.

Годишно се издават над 28 000 карти за квалификация, 26 000 карти за дигитални тахографи и над 7500 ADR свидетелства за водачи, превозващи опасни товари.

Електронната система е на стойност близо 1 милион лева и е изградена по проект съфинансиран от Европейския социален фонд, чрез Оперативна програма „Добро управление“.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!