Обратно към категорията

Нови правила за посещение на Националния парк "Рила"

Добавено на: 17.07.2022 11:33
   

В сила са вече нови правила за посещение на Седемте рилски езера. Заради силния интерес от туристи през последните години и човешката дейност в планината от Националния парк "Рила" предупреждават, че природната забележителност е пред заплаха.
"Циркусът на Седемте рилски езера е най-посещаваното място в защитената територия. Посетителите неминуемо нанасят негативни промени в езерните екосистеми. Наблюдава се ерозия, която е антропогенна. Тя е предизвикана от големия натиск от туристопотока. Има и органично замърсяване на езерата, което води до отговорно отношение на посетителите, които трябва да спазват основните правила за поведение", споделя пред БНР д-р Стефан Кирилов, гл. експерт в дирекция Национален парк "Рила".
Ако не се вземат спешни мерки сега, след 30 години езерата ще са замърсени и заблатени. Затова новите правила включват по-висок контрол над туристите, да се използват само регламентираните екопътеки, както и да не се влиза в езерата, пояснява експертът.

Проблемът с езерата до голяма степен е ерозията, която предизвикват нерегламентираните туристически пътеки. "В циркуса на Седемте рилски има три основни туристически пътеки, които са обозначени и маркирани с табели", припомня д-р Стефан Кирилов. Призивът към туристите е да вървят по тези пътеки, които в момента се оформят по начин за спиране на ерозията и запазване на природата.

 "Отпадъците, трябва да бъдат изнасяни от защитената територия на принципа внасяш – изнасяш. Достъпът на МПС до района на Седемте рилски езера e забранен от миналата година. Не бива да се правят биваци извън определените места в района на двете хижи. Важно за е посетителите, че трябва да водят своите домашни любимци на повод или каишка", допълва д-р Стефан Кирилов.

От Националния парк планират по-често прочистване на езерата от растителност, а посетителите на парка могат да подпомагат работата на служителите, като подават сигнали за нерегламентирани дейности на дежурния телефон: 0884 111 400.

 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!