Обратно към категорията

Ново изобретение ще бъде в помощ на лекарите

Добавено на: 04.11.2020 08:55
Снимки: Pixabay.com
   

Ново изобретение ще улеснява лекарите в тежкото им ежедневие, съобщават от Dnews. Става въпрос за компютърна система, която да позволи на медицинските специалисти по време или след медицински преглед или манипулация да диктуват на глас съответна анамнеза, статус, епикриза или друг медицински документ, обясни доц. Стоян Михов, доктор на науките в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН и ръководител на екип от Националната научна програма „Електронно здравеопазване в България“, който ще представи т.н. диктофон на семинар в МУ Пловдив.

Системата преобразува автоматично речта, която се диктува, в електронен текст. Така може да се ускори процесът на изготвянето на медицинските документи, както и да се повиши качеството им.

Най-голям ефект се предвижда да се получи при специалности, при които по време на процедурите специалистите са ангажирани с други дейности — например в областта на образната диагностика, патология, хирургия и др. В последващ етап е възможно интегрирането на системата в действащите медицински информационни системи, с което още повече да се намали необходимостта от работата с мишка и клавиатура.

За целта са обработени над 2000 часа записи от пленарните заседания на Народното събрание. На тази база екипът на доцента е построил система за разпознаване на българска реч, която върху парламентарните записи постига 93% прецизност.

В момента се завършва втората версия на прототипа на диктофона. Предвижда се в бъдеще той да бъде използван от всички медицински специалисти.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!