Обратно към категорията

НСИ: Ограничаваме хляба и месото, харчим повече за дрехи и развлечения

Добавено на: 16.08.2023 07:17
   

Инфлацията, която достигна пика си у нас през първото тримесечие на годината, се е отразила на потребителските навици на българина. За второто тримесечие на 2023 г. НСИ отчита свиване на консумацията на много основни продукти: хляб, месо, кисело мляко, сирене, олио, зеленчуци, захар. В същото време хората у нас леко разхлабват колана за разходи за развлечения и за дрехи и обувки, показват данните, публикувани във вторник.

През второто тримесечие на 2023 г. най-съществено е намалена консумацията на хляб и тестени изделия - от 18,9 кг на човек за тримесечие през 2022-а на 17,7 кг сега. Потреблението на кисело мляко намалява от 7,4 на 6,8 кг на човек, а при останалите продукти свиването е по-малко, но все пак забележимо. Увеличава се консумацията на месни произведения, плодове и прясно мляко но съвсем малко.

Свиването на потреблението на храни не означава, че българинът плаща по-малко за тях, дори напротив. Заради инфлацията разходите за храна и безалкохолни напитки от 612 лв. на човек през второто тримесечие на миналата година се увеличават на 738 лв. през второто тримесечие на тази, т.е. се вдигат с 20,6% за една година.

Поскъпването на алкохола и цигарите е довело до увеличаване на разходите за тях от 78 лв. м.г. на 95 лв. през периода април-юни 2023 г. Но заради увеличаването и на останалите разходи делът на алкохола и цигарите си остава все 4%, а на храна дори намалява леко – от 31,2% миналата година на 31% през тази. Това обаче продължава да е най-високият дял на разходите за храна в целия Европейски съюз.


Източник: 24chasa.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!