Обратно към категорията

Няма да има компенсиране на винетките заради липсата на пътувания

Добавено на: 29.05.2020 07:41
   

Механизъм за компенсиране на винетките заради липсата на пътувания в извънредното положение няма как да бъде приложен. Това стана ясно на блицконтрола на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова пред парламентарната комисия по регионална политика.

Въпреки кризисната ситуация има умерен оптимизъм по отношение приходите от пътни такси. Това съобщи проф. Олег Асенов от Управителния съвет на Пътната агенция:

"Към момента темпът на събиране на средства от пътни такси, винетки и ТОЛ е същият, какъвто имахме миналата година, въпреки Covid-19. Което означава все пак, че ефектът на събирането на пътни такси на база на изминато разстояние се отразява върху по-голямата ефективност на работата на системата".

На въпрос ще има ли компенсация за гражданите, закупили винетки, но без възможност да пътуват заради извънредното положение, проф. Олег Асенов отговори, че такъв механизъм няма как да бъде приложен:

"Продуктът за таксуване е таксуване на време и той не определя брой пътувания и дължина на пътуванията. В този смисъл създаването на компенсаторен механизъм не е регламентирано и определено в европейската регулация. Вторият проблем е, че под никаква форма не може да се поставят в състояние на дискриминанция".

Предстои разширяване на обхвата на ТОЛ системата, например с пътя Русе-Свиленград, добави министър Петя Аврамова:

"Това, което ще предложим, е да променим обхвата на ТОЛ системата като включим основни пътни артерии в обхвата на ТОЛ".

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!