Обратно към категорията

Няма да унищожим нито една топлоцентрала, уверява екоминистърът

Добавено на: 05.10.2023 10:18
   

Преговорите с ЕС по никакъв начин не са свързани с реалното затваряне на централите. Това, че са посочени някакви цели - например 40% намаляване на емисиите - тя ще бъде постигната несъмнено. Ако я махнем, това нищо няма да промени. Ако я оставим и не я постигнем, ще влезем в някакво наказателно постановление, в някакво нарушаване на договор и нищо особено няма да се случи. 

Това заяви министърът на екологията Юлиян Попов по БНР. Ние няма да нарежем и унищожим нито една централа, няма да я съборим, освен ако компанията, която я притежава, не го направи. А това ще стане, защото частните централи, когато започнат да губят, те просто ще затворят - това няма нищо общо с правителството, обясни той. 

Министърът смята, че държавната въглищна централа трябва да бъде запазена като стратегически резерв и да бъде обслужвана като такъв. "Това не означава, че тя ще работи с пълен капацитет, защото това го определя пазарът. Но тя трябва да бъде запазена, защото ние трябва да управляваме геополитически рискове от висок порядък в бъдеще. Ние трябва да бъдем подготвени", каза още министърът. 

Той обясни, че "дори утре всичко да спре да работи, в мините трябва да продължат да работят поне 3000 души в продължение на 10 години. Това е осигурена работна ръка, защото зариването, изравняването на тези терени изисква тази работна ръка за 10 години. Каквото и да правим, тези места са осигурени".

Според него оттеглянето на териториалните планове е възможно, но ще доведе до загуба от порядъка на 2 млрд. лв., без да получим нищо в замяна. По думите на екоминистъра тези планове се разработват вече 2 години в изключително обстойни консултации с всички. Те са общи, това са рамките, обясни той и подчерта, че конкретните проекти, инициативи и строежи все още не са дефинирани.

През първите 6 месеца на годината в целия ЕС въглищното производство на електроенергия е паднало с 23%. Това е тенденцията. Не е "някой ни дава пари, за да затворим въглищни електроцентрали. Това е процес, който не зависи от това дали ще ни дадат пари или не. Той ще се движи без съмнение по пазарни линии. Не очаквам да се появи такъв тип криза, която да върне изцяло въглищното производство", коментира още министър Попов.
Източник: БНР; offnews.bg

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!