Обратно към категорията

Обсъждат увеличението на пенсиите

Добавено на: 26.07.2021 08:42
   

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите, пише БНР. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева.

Това предвижда проект за промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, който ще се обсъжда на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Социалните партньори ще разискват и по изменения в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и в Закона за държавния бюджет за 2021-ва година.

С предлаганите от служебното правителство промени средното увеличение за един пенсионер ще бъде 64 лева. Предвидена е промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите.

От 2019 г. тя е 1,2 на сто. Предвижда се увеличението ѝ на 1,35 на сто. Така действителните размери на пенсиите ще бъдат увеличени с 12,5 %.

Социалната пенсия от 148 лв. и 71 ст. става 170 лв. Също от 1 октомври се предлага пенсионерите над 65 години, които получават пенсия под линията на бедност от 369 лева, да вземат месечна социална добавка, която да допълва дохода им до линията на бедността.

Мярката ще бъде за 413 600 души, сочат сметките на НОИ. Подчертава се, че добавката от 50 лв., която пенсионерите получават от август миналата година заради пандемията, има инцидентен характер и не предоставя необходимата сигурност.

Допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса са заложени в актуализацията на бюджета, която предлага служебният кабинет.

Залагат се 2 милиарда повече приходи и допълнителни разходи за 1 800 000 000 лв. Дефицитът ще бъде свит от 3,9 на 3,6 на сто.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!