Обратно към категорията

Очаква се ЦИК да обяви окончателните резултати от изборите

Добавено на: 05.10.2022 13:09
   

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви окончателните резултати и разпределението на мандатите след проведените на втори октомври предсрочни парламентарни избори. Това ще стане, след като приключи повторното въвеждане на данните от протоколите и след като бъдат отстранени грешките и несъответствията.

Законовият срок за обявяване от Централната избирателна комисия на получените гласове, както и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, е не по-късно от четири дни след деня на вота или четвъртък.

Заседанието на ЦИК е насрочено за 14 часа днес и затова оповестяването на резултатите може да стане предсрочно още до края на деня. Вчера на обяд и последната от всички 31 районни избирателни комисии предаде документацията си в ЦИК и започна повторното въвеждане на данните от протоколите на секционните избирателни комисии. Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс при наличие на разлики, както и при установяване на очевидни фактически грешки, Централната избирателна комисия се произнася с решение за окончателните числови данни по всеки от случаите и актуализира базата данни.

Говорителят на ЦИК Росица Матева коментира:

"Възможно е да има някакви размествания, макар и минимални. В момента сме обявили на нашата Интернет страница 100 процента въвеждане от протоколите от ЦИК в РИК в страната и от ЦИК в Централната избирателна комисия извън страната".

Съгласно тези данни седем формации влизат в новото 48-о Народно събрание. Това са коалиция ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", БСП за България, Демократична България и "Български възход". Когато кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в Централната избирателна комисия в коя листа желае да остане избран. Централната избирателна комисия обявява имената на избраните народни представители не по-късно от 7 дни след изборния ден – тоест до 9-и октомври, неделя.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!