Обратно към категорията

Обнародваха новите по-високи минимални хонорари на адвокатурата

Добавено на: 04.11.2022 14:34
   

По-високи минимални адвокатски хонорари бяха обнародвани в "Държавен вестник" и до три дни ще влязат в сила. Увеличението в минималните хонорари беше мотивирано с високата инфлация и ръста на цените, като Висшият адвокатски съвет за първи път предвиди възможност адвокатите да падат под минимумите, когато оказват правна помощ на материално затруднени хора.

Така например, минималният адвокатски хонорар по дело за умишлено убийство, за което се предвижда най-тежкото наказание - от 15 до 20 г. затвор, доживотен затвор или до живот без замяна, ще бъде между 3000 и 6000 лв.

Ако имате нужда от адвокат по време на полицейско задържане за 24 часа по Закона за МВР, минималният хонорат на защитника е 300 лв.

Регламентиран е двоен хонорар за работа в почивни дни или за оказана по спешност правна помощ. Изрично е уредено заплащането на пътни разходи на адвокат.

С промените се изравнява минималното заплащане за адвокатския труд по граждански и административни дела. Има промяна и в скалата, по която се определят възнагражденията за процесуално представителство по дела с материален интерес. В нея вече е добавен нов праг от 25 000 лв.

Източник: lex.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!