Обратно към категорията

Окончателно Димитър Калайджиев от Княжево доживотно в затвора

Добавено на: 25.10.2023 07:57
   

Бургаският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Ямбол, с което се признава и приема за изпълнение в Република България присъда на българския гражданин Димитър Калайджиев, осъден от съдебните власти в Република Гърция на „доживотен затвор“.

Тричленен състав на въззивната инстанция остави без уважение жалбата на осъденото лице  с искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ с „лишаване от свобода“ за определен срок и определяне на по-лек първоначален режим от „специален“ за изтърпяване на наказанието.

С решение от 2018г. на Смесения Окръжен съд в. гр. Солун  Димитър Калайджиев от с. Княжево, общ. Тополовград е признат за виновен, в съучастие с Х. Я., за предумишлено убийство на българския гражданин от гр. Дулово Н. Б., извършено на 01.02.2015 г. в района на Неа Петра, обл.Солун, като двамата са действали като съизвършители, а съпругата на Калайджиев Т. М., е действала като техен помагач.

В решението на гръцкия съд се посочва, че Димитър Калайджиев и съучастниците му са завързали пострадалото лице с бодлива тел и са го “пребили“ с ритници, с ръце, с дървени пръти и с брадва като са му нанасяли удари по главата и по цялото тяло и в продължение на повече от 20 минути жертвата е кървяла, след което е нанесен от Калайджиев удар с остър предмет /брадва/ в областта на черепа, което е довело до тежка черепно – мозъчна травма, която е пряката причина за настъпилата смърт.

Деянието е квалифицирано по законодателството на Република Гърция като тежко умишлено престъпление – предумишлено убийство, извършено в съучастие. Деянието съответства на престъплението, регламентирано в нормата на чл.116, ал.1, т.6 пр.2 и 3 и т.9 от българския НК, за което се предвиждат алтернативни наказания „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, „доживотен затвор“ или „доживотен затвор без замяна“.

Въззивната инстанция приема за правилни изводите на окръжните съдии, че описаната престъпна деятелност представлява убийство, извършено с предумисъл, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Престъплението е извършено предумишлено - като отмъщение за евентуално извършено в по-ранен момент от пострадалия изнасилване на момиче - близка родственица със съучастник на Димитър Калайджиев.

Съставите на престъпленията по законодателството на двете държави-членки на Европейския съюз съвпадат по основните им признаци, поради което законосъобразно първостепенния съд е приел, че престъплението, за което на осъдения Калайджиев в Република Гърция е наложено наказание „доживотен затвор“, представлява тежко умишлено престъпление от общ характер и по българското законодателство, посочва въззивния състав.

Втората инстанция счита, че определения първоначален „специален“ режим за изтърпяване на наказанието е законосъобразен и в  съответствие с разпоредбите на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно и не подлежи на касационно обжалване и протестиране.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!