Обратно към категорията

Онлайн платформа разкрива културното и природното богатство на България

Добавено на: 18.06.2020 16:26
   

До края на годината ще бъде създадена първата онлайн интегрирана информационна платформа, която ще разкрива и популяризира огромното културно и природно богатство на България. Дейността е част от мащабен проект, свързан с изграждането на съвременна научноизследователска база за новите технологии в индустрията.

Лабораториите и учебните зали ще се помещават в сграда, стопанисвана от Софийския университет, която ще бъде напълно обновена и ремонтирана. Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ ще се помещава на улица „Гурко“ срещу Кукления театър в столицата.

Проектът обединява усилията на учени от четири университета, шест института на БАН, Регионалния исторически музей и Националната библиотека, разказва ръководител на проекта и бивш ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев.

„За първи път се обединяват учени от толкова различни специалности. Те са обединени от общата задача да подпомогнат по-доброто познаване и използване на културно-историческото наследство на България“.

Проектът е на стойност близо 30 милиона лева, като на 90% от средствата са европейско финансиране, осигурено в рамките на оперативна програма за образование и наука „За интелигентен растеж“.

Средствата се предоставят за изграждането на модерна материална база, която ще бъде използвана за научни изследвания. Предвижда се изграждането на учебни зали и помещения, сред които и най-голямата лаборатория за виртуална реалност в София.

Научната работа, в която са ангажирани близо 80 изследователи, вече е започнала. Всяка една от 12-те научни и образователни институции се занимава с конкретен проект, който досега не е бил разработван, разказва проф. Оля Харизанова, координатор на проекта.

„Разработи се методология, чрез която да се оценява икономическата стойност на образци на културното наследство… Разработва се интерактивна карта на изкуствата в България. Интересна е и виртуалната история на българската литература“.

В рамките проекта „Наследство БГ“ се предвиждат още дейности като дигитализацията на документалното наследство на Националната и университетската библиотека; създаване и поддържане на 24-часова програма на Национална образователна телевизия; реставрация на банята в „Овча купел“.

Подписани са и договори с различни общини в цялата страна, сред които е Кюстендил, където ще бъде основан и първият ученически клуб „Наследство БГ“. Наесен в града ще бъдат представени и първите резултати от извършената до момента научна работа.

За необходимостта да познаваме миналото и да съхраним културата, на която сме наследници, разказва проф. Оля Харизанова, координатор на проекта:

„Колко много неща има нашата страна и колко малко знаем за тях. Искаме да срещнем поколенията и да им създадем условия да предадат помежду си онова, което носят като ценност“.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!