Обратно към категорията

Отбелязваме Международния ден на труда

Добавено на: 01.05.2021 09:16
   

На 1 май се отбелязва Международният ден на труда. В навечерието му представители на синдикатите у нас отбелязват, че все още актуални продължават да са въпросите за продължителността на работния ден и за заплащането на труда.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза за „Хоризонт“, че синдикатът настоява да се въведе т.нар. заплата за издръжка, чийто брутен размер според синдикалните сметки към момента е 1250 лева:

„КНСБ настоява догодина, най-късно по-догодина, поне половината от български работници да получават заплата за издръжка, а с хоризонт до 2025 г. минималната работна заплата да стигне тези нива и наистина да можем да кажем, че в България няма работещи бедни“.

Президентът на Конфедерация на труда „Подкрепа“ Димитър Манолов заяви:

„Ние приемаме като природни явления това, че работният ден е осемчасов, че работната седмица е петдневна, че хората получават пенсии, болнични, но това са неща, които хората преди нас, в някакъв смисъл и ние, нали, са постигнали с тежки борби и за да може да се радваме на тия придобивки трябва да внимаваме и да се борим за тях и в бъдеще“.

Синдикатите у нас за втора година няма да организират чествания за Деня на труда заради коронавирусната епидемия, обобщават от БНР.

Президентът Румен Радев ще посети Първомай по случай празника на града. Държавният глава ще разговаря с представители на общинското ръководство, кметове на населени места в района, медицински работници и с представители на местния бизнес.

Отбелязването на Деня на труда в над 80 държави по света ще премине с протести срещу безработицата и ръста на издръжката на живот през последната година, предизвикани от световната пандемия от Covid-19.

В по-голямата част от света за втора поредна година Международният ден на труда се отбелязва в обстановка на ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус. Освен това за изминалите 12 месеца се отчита увеличаване на нивата на безработицата в световен мащаб и показване на разходите за издръжка на живот. Безпрецедентно нарасна дистанционно полаганият труд.

Полицията в Германия е подготвена за възможни бунтове в столицата Берлин и на други места в страната. Очакват се демонстрации. Причината за напрежението сега е засилващото се неодобрение спрямо ограничителните мерки заради коронавируса.

В Париж ще се състои първомайско шествие. Както и през 2020 г. традиционният за този ден концерт в Рим ще се предава по обществените телевизия и радио.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!