Обратно към категорията

Пикът на четвъртата COVID вълна - между 10 и 20 октомври

Добавено на: 21.08.2021 11:37
   

Намираме се в началото на четвъртата вълна, която е по-различна от предходната и ще мине под знака на индийския вариант на вируса. Това заяви пред БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

Според нея пикът ѝ ще бъде между 10 и 20 октомври - т.е. малко след началото на учебната година.

Тя отбеляза, че в началото на този месец се забеляза леко завишаване в броя на новозаразените със SARS CoV-2, на фона на предишните дни и седмици, в които такива случаи са били единични. Аргирова поясни, че всички проби, които е подала секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести, са установили наличието на делта варианта на вируса.
По думи на вирусолога страната ни върви с около месец назад спрямо повечето европейски държави.

Тя обясни, че признаците, с които започва заболяването, са гърлобол и хрема, а в по-редки случаи - висока температура.

"Много по-рядко е задухът, по-рядко са дихателни явления, които бяха на първо място при предишните варианти. Има ги, но те се значително по-малко", уточни медикът.
Фактът, че този вариант на вируса заразява много по-лесно тя отдаде на това, че има много по-голям брой вирусни частици в носоглътката, горните дихателни пътища. Много повече частици могат да заразят околните и по тази причина се говорело непрекъснато за маските. Аргирова заяви, че този вирус има рецептори във всички органи и тъкани на организма и затова той води до увреди във всички органи.

Според нея лекото протичане на заболяването е притеснително, защото хората няма да се разболеят или няма да забележат, но ще станат преносители на вируса. По нейни думи училищата са голям инкубатор на инфекцията.
Вирусологът посочи, че засега няма вариант, който може да се определи като "български", но допълни, че у нас има от всички налични видове на вируса, които се изучават от учените.

Относно това дали ваксинацията срещу COVID-19 трябва да бъде задължителна, проф. Аргирова заяви, че това е морален, икономически и политически въпрос. Тя обаче бе категорична, че имунизацията трябва да бъде препоръчителна за някои професии, като учителската.
Запитана дали е необходима трета игла, тя подчерта, че на този етап все още не е оправдано да се прави такава. По нейни думи всички налични ваксини в момента ни пазят от всички варианти.

Според нея и бустерът ще ни пази от всички варианти."Това е така защото в момента сме с един щам. Ако минем на втори щам, тогава ще стане лошо и тогава ще ни трябва нова ваксина", предупреди вирусологът.

По тази причина тя настоя да сме бързи с процеса по ваксинация, защото вирусът се разпространява бързо, мутира, прави нови варианти, а към този момент ние все още се бавим със стария.

"Въпросът е да не стигнем до такъв вариант, при който образуваните антитела да не го неутрализират. Стигнем ли до там, сме на нов щам и тогава ще ни трябва нова ваксина", поясни Аргирова и допълни, че в момента имаме един щам с много варианти.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!