Обратно към категорията

Почитаме Свети Прокопий на Летния пчеларски празник

Добавено на: 08.07.2024 07:45
   

Пчеларите у нас имат не един, а дори два професионални празника през годината. Докато зимният пчеларски празник се празнува в деня на Свети Харалампий, летният е денят, в който православните християни почитат паметта на Свети Прокопий. Тази година на 8 юли семействата, които се занимават с пчеларство, ще изпълнят обреди с почит към светеца, за който се смята, че помага на пчелите да „прокопсват".

По традиция, преди да е изгряло слънцето и преди да са излезли пчелите от кошера на поредната си паша, жената отнася хлябовете при кошерите. Там ги прекадява с тамян и след това ги намазва с мед и раздава на всички из селото, с вярването, че така ще започне да събира повече мед.

Събраният на този ден мед се запазва през цялата годината, защото е лековит. С него се лекува гърлото на децата, маже се ужилено място от пчела, оса, стършел, паяк. С този мед се мажат и младенците на Св. Четиридесет мъченици в чест на Баба Шарка и има още много други случаи, когато народната медицина посочва, болката да се лекува с мед. Също така се намазват челата на децата, на момите и булките – против уроки. Някои жени казват: „Трябва да го държим Прокопия за децата – да ни прокопсат."


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!