Обратно към категорията

Преговори за коалиция: Бюджет 2022 няма да бъде приет по-рано от януари догодина

Добавено на: 27.11.2021 16:04
   

Бюджет 2022 трябва да бъде приет до края на януари догодина. Това решение взеха в последния ден от преговорите за съставяне на правителство с мандата на "Продължаваме промяната" експертите от група „Финанси“, съобщи БНР. Въпреки че желанието на всички бюджетът да бъде приет до края на тази година, Асен Василев, който по всяка вероятност ще поеме поста финансов министър, обясни, че структурата на Министерския съвет, а следователно и финансовата рамка ще бъдат напълно различни. Това прави приключването на работата по нея неосъществимо в този кратък срок.
От „Продължаваме промяната“ предложиха всички тегления от банка над 10 000 лева и преводи в чужбина над 1 милион лева да се докладват в Националната агенция за приходите. Заедно с представителите на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, те се обединиха около идеята за въвеждането на необлагаем минимум. Друг основен момент, около който постигнаха съгласие, е ДДС за определени стоки и услуги да остане намален и през следващата година. Асен Василев пое ангажимент прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен на 100 хиляди лева през 2023-а и на 160 хиляди лева през 2024-а година „при строг контрол за свързаност и глоби, ужасни глоби“. Кирил Петков, който вероятно ще бъде премиер, се обяви за цялостна промяна в начина, по който се харчат парите на данъкоплатците: "Държавата не е собственик на тези пари. Ние сме едни разпределители, които имаме две задължения – да не се откраднат някъде по пътя и да ги харчим ефективно все едно, че са и те са си, нашите пари“.
БСП предложиха минимална работна заплата 700 лв., въвеждане на необлагаем минимум на един от родителите за сумата от 550 лева за всяко дете до 18-годишна възраст, 6 500 лева еднократна помощ за всяко второ и трето дете, ако един от родителите се е осигурявал поне 24 месеца назад, безплатни детски градини и ясли.
„Има такъв народ“ подкрепиха идеята за по-ниска ДДС ставка за определени храни. Представителите от „Демократична България“ също подкрепиха повечето точки в политиките.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!