Обратно към категорията

Президентът Румен Радев с инициатива в подкрепа на физическата активност

Добавено на: 01.06.2020 14:26
   

Обездвижването сред младите хора в България се превръща във все по-значимо предизвикателство на нашето съвремие, заяви президентът Румен Радев при представянето на уеб платформата на националната инициатива "Спортувай с президента". На събитието присъства и заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов.

Инициативата на държавния глава цели насърчаване на физическата активност и спорта сред децата и младите хора в България и да съдейства за развитието на масовия детски спорт у нас.

Спортът се свързва преди всичко с физическо  развитие и младите хора в епохата на социалните мрежи, електромобилите, дроновете, все още не обръщат нужното внимание на спорта, отбеляза държавният глава. Той посочи, че  спортът е нещо повече от физическо развитие - развива бързина, концентрация, калява психиката и кове характер, дава самочувствие и утвърждава екипния дух, спомага за изкореняването на агресията.

Държавният глава отбеляза, че бъдещето принадлежи на онези нации, които не само  развиват индустрия, наука и високи технологии, но и подготвят своите граждани за предизвикателствата на това бъдеще - да бъдат физически здрави и психически устойчиви, с изграден характер,морални ценности  и родолюбие.  Това означава масов спорт, физическа активност, патриотично възпитание, природосъобразен начин на живот от най-ранна детска възраст, посочи Радев.

Румен Радев отбеляза, че условията за масов спорт на българските деца все още са далеч от желаното - като заделяни средства и като наличие на достатъчно преподаватели и треньори, като материална база - хиляди нямат физкултурни салони в училище, а извън училище са лишени от достъп до елементарни спортни съоръжения  и занимания.

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че й се иска всички български деца да имат равен старт и равни възможности, независимо къде живеят и какво е материалното положение на техните родители.

България е на едно от последните нива за физическа активност на младите, изтъкна проф. Даниела Дашева. Според проучвания 68 процента от българите изобщо не спортуват, само 2 процента спортуват редовно, а 5 процента спортуват към спортен клуб. 33 процента от децата между 10 и 14 години се занимават със спорт, а между 15 и 19 години - 39 процента.
Във Финландия 69 процента от населението спортува, в Швеция - 67 процента,  в Дания - 63 процента.

Проф. Дашева посочи също, че извънредната ситуация за децата може да доведе до дългосрочни последствия. След тримесечна изолация би могло да се очаква агресивно поведение сред децата и един от основните фактори за преодоляването му са физическата активност и спорта, посочи още Дашева.

Д-р Цветелина Тотомирова изтъкна, че честотата на затлъстяването се е утроила в световен мащаб през последните 40 години. Повече от 1,9 млрд. възрастни са с повишено телесно тегло, от тях над 650 млн. са със затлъстяване. 41 млн. деца под 5 годишна възраст са с повишено телесно тегло, над 340 млн. деца и подрастващи между 5 и 19 години са с повишено телесно тегло и затлъстяване.  

За изминалата година около 5,9 процента от българските деца под петгодишна възраст са  със затлъстяване, отбеляза д-р Тотомирова и допълни, че честотата на затлъстяване значително нараства в следващите години на живота на децата и се запазва  в годините на тийнейджърството, за да рефлектира в по-голям процент възрастни с наднормено телесно тегло. Четири  от всеки 10 български деца между 5 до 15 години са физически неактивни, нещо, което трябва задължително да се промени, каза още д-р Тотомирова. Според изследвания учениците с изразена физическа активност демонстрират по-добра тенденция да получават по-добри оценки , редовно да посещават училище, да демонстрират по-добри познания, да са по-отговорни в училищните си и ежедневни занимания, имат подобрени способности по отношение на паметта и концентрацията.

На сайта www.sportuvaisprezidenta.bg всеки може да се присъедини към инициативата, като се регистрира и изпрати видео или друга информация за това как и къде спортува.  Може да се включи и в "президентския тест" от 7 двигателни упражнения.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!