Обратно към категорията

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел

Добавено на: 15.05.2023 15:18
   

Месец и половина след изборите - първият проучвателен мандат вече е в ръцете на ГЕРБ-СДС. Президентът Румен Радев връчи папката за съставяне на правителство на Мария Габриел, издигната от партията на Бойко Борисов за премиер.

„Поемам с отговорност проучвателния мандат. Господин президент, искам да Ви благодаря, че Вие и президентската институция сте гаранция за спазването на върховния закон на България - Конституцията”, обяви пред държавния глава Габриел.

„Ще направя всичко възможно в рамките на този проучвателен мандат България да има стабилно, работещо, редовно правителство. За това моето предложение ще бъде за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел - благосъстоянието на българите и авторитетът на България”, добави номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС.

Преди да получи първия мандат, в търсене на подкрепа, Мария Габриел проведе серия от разговори с парламентарно представените формации - „Продължаваме Промяната - Демократична България”, ДПС, БСП и „Има такъв народ”. На срещите не бяха поканени от „Възраждане”.

От БСП не дадоха окончателен отговор дали ще подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и посочиха, че ще питат членовете на партията. От ДПС заявиха, че профилът на кабинета трябва да изглежда европейски и имат експерти в почти всички сфери. От ИТН посочиха, че нов бюджет с необмислени харчове, задължаващи българите, няма да подкрепят и съответно няма да подкрепят и такъв тип правителство.


Какво предстои​?

По конституция първият мандат се връчва на най-голямата политическа сила, в случая това е ГЕРБ-СДС. Те имат седем дни за съставяне на кабинет. Ако мандатът не бъде изпълнен или не получи подкрепата на Народното събрание, следва вторият - който отива при „Продължаваме Промяната - Демократична България”.
Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!