Обратно към категорията

Президентът започва консултации с парламентарните сили в 47-ото НС

Добавено на: 06.12.2021 08:55
   

Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство.
Днес президентът ще разговаря на "Дондуков" 2 последователно с представителите на парламентарните групи на "Продължаваме Промяната", ГЕРБ - СДС, ДПС и "БСП за България".
На 7 декември ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".
Това са третите за годината консултации на държавния глава в опит да бъде съставено редовно правителство след като след парламентарните избори на 4 април и на 11 юли не се стигна до сформиране на редовен кабинет.
След вота на 4 април президентът Румен Радев провежда на 19 април, в съответствие с конституцията, консултации с парламентарните сили в 45-ото Народно събрание. На 20 април държавният връчва първия мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов, кандидат за премиер, излъчен от най-голямата парламентарна група "ГЕРБ-СДС". Поканените за разговори - партия "Има такъв народ" и коалиция "Демократична България" обаче отказват да влязат в преговори и на 23 април мандатът е върнат. На 28 април президентът връчва втория мандат на кандидата за премиер на втората парламентарна сила "Има такъв народ" - световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, която веднага го връща. На 5 май държавният глава връчва третия, последен мандат за правителство в рамките на 45-ото Народно събрание, на "БСП за България", които също го връщат веднага. Така се стига до разпускането на 45-ия парламент, а президентът насрочва нови парламентарни избори на 11 юли и назначава служебно правителство с министър-председател Стефан Янев.
След предсрочните парламентарни избори на 11 юли, спечелени от "Има такъв народ" , Румен Радев провежда на 23 юли консултации с парламентарните сили в 46-ото Народно събрание, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Коалиция "ГЕРБ-СДС" не участва в консултациите при президента с аргумента, че диалогът е нарушен нееднократно и според тях се водят разговори между останалите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство. На 30 юли държавният глава връчва първия мандат на "Има такъв народ". На 6 август номинираният от тях за премиер Пламен Николов представя на президента изпълнен проучвателния мандат. На 9 август от парламентарните групи на "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" обявяват, че няма да подкрепят предложеното правителство.
На 17 и 18 август държавният глава прави допълнителни консултации с парламентарните сили. На 20 август Румен Радев връчва втория мандат на номинирания отново за премиер от коалиция "ГЕРБ-СДС" Даниел Митов, който той връща веднага. Същото прави и коалиция "БСП за България", която получава третия мандат на 27 август и го връща на 7 септември. Президентът Радев разпуска 46-ото Народно събрание, насрочва парламентарните избори на 14 ноември и назначава второто за годината служебно правителство с премиер Стефан Янев.
След третите парламентарни избори през тази година, състояли се на 14 ноември заедно с президентските, потенциалните участници в управлението - "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България" заявяват готовност за съставяне на правителство. Още преди конституирането на новоизбраното 47-мо Народно събрание те проведоха серия от разговори в 18 публични дискусии по секторни политики с цел подписване на коалиционно споразумение.
Според Конституцията, президентът след консултации с парламентарните групи връчва първия проучвателен мандат за правителство на кандидата за премиер, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, който има седемдневен срок да предложи кабинет.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!