Обратно към категорията

Приключи броенето на врабчетата в България

Добавено на: 27.04.2021 14:36
   

Рекорден брой участници се включиха в петото издание на инициативата на Българското дружество за защита на птиците „Ние брим врабчетата“. Кампанията се проведе на 24 април и в нея участваха 767 души, които отчетоха данни за 896 локации. Така, местата за броене са почти два пъти повече от преброяването през 2020 г.

Общият брой на врабчетата, които бяха преброени тази събота е 11 681. От тях броят на домашните врабчета е 8256 или 71 % от всички преброени врабчета. Полските врабчета заемат 25%, което са 2942 екземпляра. Очаквано испанското врабче е с най-малки числености – 483 или 4% от всички. Процентното съотношение между различните видове врабчета е приблизително същото като миналата година – 75% : 21% : 4%.

Резултатите, които врабчебройците са записали на сайта vrabcheta.bg са между 0 и 200. Най-високият резултат е отчетен във Варна – 204 домашни врабчета.

Интересна тенденция е значителният спад на локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета. Тази година това са едва 10%, за разлика от предишните две, когато бяха 33% и 28% - съответно за 2019 и 2020 г. Неслучайно това е един от важните показатели, на който държим, тъй като от него получаваме информация за това какви местообитания отблъскват врабчетата и съответно какви са заплахите, водещи по намаляването им.

Най-голям брой локации са преброени в София, а останалите са разпръснати сравнително равномерно из останалите части на страната. Най-много птици са регистрирани в дворове на къщи (47%), следват междублоковите пространства (22%), парковете (14%) и тихите улици (6%).

Тези цифри показват значението на зелените площи както в дворовете на къщи, така и в междублокови пространства. Освен предпочитани от хората, тези зелени площи са важни и за птиците, което още веднъж показва способността на птиците да бъдат индикатор за средата около нас.

Българското дружества за защита на птиците изказва благодарност на всички участници, партньори и медии.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!