Обратно към категорията

Приключва изпълнението на мярката "Солидарност" за украинските бежанци

Добавено на: 30.07.2023 09:02
   

Изпълнението на мярката "Солидарност" за украинските бежанци приключва утре, 31 юли. По тази мярка украинските граждани със статут на временна закрила у нас получиха подкрепа за бърза интеграция на пазара на труда. Прекратяването на схемата е заради края на програмния период на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" , която е за срок 2014 - 2020 година, предаде репортер на БНР.

От юни миналата година до момента около 2600 украинци са намерили работно място. Работодателите получаваха средства за заплатите и осигуровките първоначално за три, а после и за 6 месеца, изплащаха се и интеграционни добавки по 356 лева за тримесечен период, за да плащат украинските граждани комуналните си разходи. Сега украинците могат да участват в други схеми за субсидирана заетост и обучения.

На разположение на украинските граждани, а и за всички на трудовия ни пазар, са новите мерки с европейско финансиране от новия програмен период.

Първата схема е "активиране" по мярката "Започвам работа", предвидено е разкриване на центрове, в които безработни и неактивни ще бъдат мотивирани за активно поведение. Първите шест центъра вече работят - в Димитровград, Кюстендил, Ихтиман, Перник, Пазарджик и Сливен.

Хората, които ги посещават, биват насочвани към свободни работни места и подходящи обучения.

Скоро предстои стартът на втория компонент – "обучение", насочен към професионална квалификация на безработни, а за украинските граждани ще са подходящи курсовете по български език, за което ще получават ваучери. 

Те могат да валидират и притежавани професионални умения и квалификация.

Третият компонент на "Започвам работа" е "заетост" с общ бюджет 224 милиона лева. По него разселените у нас, а и други безработни, съвсем скоро ще бъдат включени в подкрепена заетост за период от 6 до 24 месеца.

По данни на единния информационен портал "БГ за Украйна" в момента у нас пребивават малко над 95 000 украински граждани. Повече от половината от тях са деца.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!