Обратно към категорията

Проектозакон предвижда облекчения при издаване на шофьорска книжка

Добавено на: 26.01.2022 11:56
   

Документ за раждане да е равносилен на документ за самоличност. Това предвиждат предложения за промени в Закона за българските лични документи. Те са представени за обществено обсъждане. Други промени са свързани с издаването на шофьорската книжка.

С проекта се цели да бъдат улеснени гражданите при предоставяне на услуги, свързани с издаване на свидетелство за управление на моторно превозно средство. Друга цел е да се уреди на законово ниво хипотезата на подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност, когато заявителят не може да представи документ за самоличност или заместващ го такъв поради загубване, кражба или унищожаване. Предвижда се удостоверяването на самоличността да става с представяне на удостоверителен документ за раждане. Също така се цели да бъдат уточнени определени разпоредби на ЗБЛД, които дават възможност личните карти на българските граждани да съдържат удостоверения за електронна идентичност, да бъдат издавани паспорти със срок на валидност от 10 години, да се издава временна карта за самоличност, когато са отнети документите по чл. 13, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗБЛД, съгласно чл. 68, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс, предвид обективната невъзможност за обезпечаване на тяхното прилагане. Предвижда се да отпадне изискването за представяне на копие на документ за завършено образование, при подаване на заявление за подмяна на чуждестранни свидетелства за управление на моторни превозни средства (СУМПС) с български СУМПС, с оглед обстоятелството, че се касае за признаване на вече придобита правоспособност за управление на моторно превозно средство, а изискването за образование е национално и е относимо към първоначално издаване на СУМПС.

Законодателите защитават тази мярка със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки.

Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи е до почти до края на февруари.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!