Обратно към категорията

Розопроизводители прибегнаха до протест чрез унищожаване на продукцията си

Добавено на: 26.05.2021 07:58
   

Розопроизводители обявиха, че няма да събират розов цвят през тази година и ще прибегнат до унищожаване на дългогодишни полета с маслодайна роза, коментират от Нова. Цените, които са обявени към този момент, са за около 1,60лв. за килограм набран розов цвят, което според производителите ги изправя пред фалити. Те нямат възможност нито да платят на берачи, нито да поддържат дългогодишните масиви със символа на България маслодайната роза "Дамасцена".  Розата вирее най-добре у нас – това е причината този продукт да е толкова скъп, но е много труден за поддържане.

Розопроизводители обаче коментираха, че цената, която тази година ще бъде дадена, е унищожителна, тъй като берачите ще получат по около лев. Затова те решиха да унищожат полетата с маслодайна роза.

„Причините за това са много, но ще изтъкна една – тази година бяхме оценени на 1,60 лв. Този продукт, нашето течно злато, беше оценен на 1,60 лв. През 2020 г. бяха набрани 13 500 000 кг розов цвят. По 1,60 лв. означава, че нашият символ струва 20 млн. лв. Това, което направихме – решихме тази година да не влизаме в казана”, обясни Венелин Величков, който подчерта, че производителите няма да излизат на протести, а ще изразят недоволството си по този начин.

Според хората от 4 години цената на маслодайната роза пада, а през тази година е достигнала „унищожителна”, според производителите, цена.

„От Института по етерично-маслени култури преди месец обявиха, че директните разходи за производството на килограм розов цвят е 2,04 лв. Сами може да направите сметката, че продажна цена от 1,60 лв. е на загуба. Не включвам непреките разходи и машините, част от които са закупени на кредити”, добави Величков.

От NOVA бе изпратено запитване до служебното правителство каква е тяхната стратегия по случая. Оттам отвърнаха, че твърде малкото време, с което разполагат, няма да даде нужната реакция, но са отворени за диалог. В идните дни те ще разговарят с розопроизводителите, за да бъде спасена кампанията за добиване на розов цвят.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!