Обратно към категорията

РСМ закрива българския клуб в Битоля

Добавено на: 23.03.2023 07:25
   

Очаква се българското външно министерство да коментира решението на властите в Скопие да заличат от централния регистър българския клуб "Иван Михайлов" в Битоля, съобщава БНТ.

Решението идва след като миналата седмица правителствена Комисия за имена на организации и сдружения в Северна Македония се произнесе с негативно становище за името на клуба.

Според Комисията наименованието се свързва с фашистка идеология и накърнява националните чувства на македонския народ, което е в нарушение на приетите промени в Закона за организациите, сдруженията и политическите партии.

Комисията е препоръчала на министъра на правосъдието да вземе решение за заличаване на организацията от регистъра, което е подписано още същия ден.

 За БНТ председателят на клуба Любчо Георгиевски заяви, че не са уведомени за решението. Посочи още, че ще търсят правата си в съда и ще продължат дейността си, както и досега.

Другият български клуб в Охрид "Цар Борис Трети" също получи негативно становище от Комисията по имената, като неговата съдба засега е неясна.

Срещу двата клуба имаше поредица от нападения, стрелба, опит за подпалване и протести. А българите в Северна Македония не са изненадани.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!