Обратно към категорията

Ще борим градушките със самолетен способ

Добавено на: 27.04.2020 12:45
   

Тази година се предвижда въвеждането на пилотен проект за градозащита със самолетен способ. Той ще обхване района на изток от Плевен до Черно море и на север от Стара планина. Това съобщи пред „Хоризонт“ инж. Ваньо Славеев, директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките. В момента тече процедура за избор на изпълнител. „Поне 3-4 месеца ще се извършва тази дейност със самолети“, уточни Славеев и изтъкна, че важна ще бъде подготовката на пилоти за целта.

„Идеята е първоначално да се извършва тази дейност с чужди пилоти, да има наши, които да се обучават и в бъдеще да се извършва тази дейност или от българска фирма, или от самата агенция.“

Започна сезонът за борба с градушките. Ресорната изпълнителна агенция разполага с над 18 хиляди ракети. За миналата година са били използвани 10 842 ракети в 1241 уязвими клетки. Сезон 2019 е бил с висока степен на опасност от градушки, посочи инж. Ваньо Славеев в предаването "Преди всички".

Поне 15 пъти по-ефективно са били защитени земеделските площи, в които е била използвана техниката за борба с градушките, сочи статистиката на агенцията.

Бюджетът на агенцията е около 21 милиона лева, като от тях 10 милиона са за ракети, 9 милиона за персонал и 2 милиона за издръжка, уточни инж. Славеев.

Заради пресечения терен у нас са необходими повече радари за наблюдение и регистриране на предстоящите градушки. Информацията постъпва около 15 минути преди валежа и това време е достатъчно на специалистите, за да реагират.

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!