Обратно към категорията

Светещи стенописи красят крайбрежната алея в Приморско

Добавено на: 19.05.2023 15:41
   

Младата художничка Цвети Асенова изработи мащабен светещ стенопис със стотици обитатели на морския свят. Общата площ на стенописа е над 120 кв. м, разположено по протежение на крайбрежната алея до малкия пристанищен кей с лодки в Приморско, обявяват от община Приморско.

„В стенописите с дължина 90 м оживяват както характерни за Черно море видове, така и по-екзотични гости от близки и далечни води – от познатите зарган, попче и барбун през любимите на децата делфини и косатки, до гигантски октоподи и зелени морски костенурки“, допълват от общината.

Цвети Асенова работи по проекта от октомври 2022 година и се очаква той да бъде изцяло завършен в началото на новия сезон. Проектът се реализира от младата художничка Цвети Асенова с подкрепата на Община Приморско, съобщават от общината.

„Идеята за приморските стенописи се роди спонтанно в един следобед и започнах да рисувам още през есента, въпреки че времето поднасяше някои предизвикателства. Положителните реакции на хората ме мотивираха да се върна още през пролетта и да продължа да работя, за да може любимото ми Приморско да посрещне лятото още по-красиво”, разказва Цвети Асенова.

“Благодарна съм, че общината прегърна идеята ми, а много местни хора, рибари и моряци се включиха спонтанно, като ми помогнаха със снимки на различни риби и съвети.”, допълва тя. 

“Благодарни сме на талантливата авторка за ентусиазма и любовта, които вложи в тази впечатляваща творба. За нас е чест да я подкрепим, за да може тя да блести с пълния си потенциал. Това ще е още една приятна изненада за посетителите на Приморско това лято, а лично аз съм убеден, че тя ще стане любима атракция за най-малките. Най-хубавото е, че освен красота, приморските стенописи ще ни научат на нещо ново за морския свят и ще ни накарат да се замислим дали се грижим достатъчно отговорно за него”, каза д-р Димитър Германов, кмет на Община Приморско.

Официалната премиера на проекта е планирана за официалния празник на Приморско – 24 май.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!